Hulp gevraagd bij onderzoek Sikkelziekte door Emma Kinderziekenhuis

het Amsterdam UMC – Emma kinderziekenhuis heeft (o.a.) Robinson Kinderopvang gevraagd om de ouders van baby’s en peuters (6 maanden tot 2 jaar) die door ons worden opgevangen, te informeren dat zij hun (gezonde!) kind kunnen laten meedoen aan een onderzoek naar de werking van de hersenen door middel van kijkgedrag.

Het Emma Kinderziekenhuis werkt aan nieuwe manieren om de zorg voor kinderen met sikkelcelziekte te verbeteren. Daarbij hebben ze uw hulp nodig! Door de oogbewegingen van gezonde kinderen te volgen terwijl zij naar plaatjes en video’s kijken kunnen zij de werking van de hersenen onderzoeken. Daardoor wil het Emma Kinderziekenhuis meer kennis krijgen over sikkelcelziekte om zo in de toekomst nog beter te kunnen helpen.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte die veroorzaakt wordt door een verandering in de bouw van de rode bloedcel. Door de afwijking krijgt de rode bloedcel een afwijkende (sikkel) vorm. Door deze vorm haken de sikkelcellen gemakkelijk aan elkaar en ontstaan er verstoppingen in de bloedvaten. Bij kinderen met sikkelcelziekte kan dit soms zorgen voor problemen met de werking van de hersenen, met bijvoorbeeld aandacht en geheugen.

Het onderzoek

Bij dit onderzoek wordt bekeken hoe de ontwikkeling van de werking van de hersenen bij jonge kinderen met sikkelcelziekte is. Hiermee hopen ze problemen met de werking van de hersenen vroeg te herkennen en kinderen met sikkelcelziekte beter en sneller te kunnen helpen. Kinderen kunnen op de leeftijd van 6, tot en met 24 maanden instappen in het onderzoek.

Wat gebeurt er?

Voor dit onderzoek komen de onderzoekers bij u langs met de Emma Brein Bus. Dit bezoek duurt ongeveer een half uur. Tijdens het bezoek zullen zij de oogbewegingen van uw kind registreren (eye-tracking) terwijl het kind naar plaatjes kijkt om zo de werking van de hersenen te onderzoeken. De oogbewegingen worden door middel van een computer gevolgd, zodat bekeken kan worden waar, wanneer en hoelang uw kind naar iets kijkt. Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind in de Emma Brein Bus blijven. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, zal dit onderzoek op de leeftijd van 12, 18 en 24 maanden worden herhaald.

Help Emma Kinderziekenhuis!

Wilt u meer informatie of heeft u interesse om mee te helpen, dan kunt u contact opnemen via onset@amsterdamumc.nl of scan de QR voor het contactformulier.